Tieto (Jñana), Toiminta (Karma) ja Antaumus (Bhakti)
Jñana -joogan (tiedon jooga) harjoittamisessa keskitytään tutkimaan henkisen todellisuuden perimmäistä luonnetta ja pyritään näkemään kaiken ykseys.
Jñana tarkoittaa viisautta ja Jñana Yogan polulla käytetään meditaatiota, itseopiskelua (svadhyaya), pyhien kirjoitusten tutkimista ja satsangia (ajan viettäminen totuudenetsijien seurassa) itsetietoisuuden ja erotuskyvyn kehittämiseksi.
Kun olemme tietoisempia minä-tunteemme ehdollisesta luonteesta (mielipiteidemme, ajatustemme ja kokemustemme suhteen) voimme tulla tietoisemmiksi korkemmasta Itsestä, joka on aina läsnä näiden jatkuvasti muuttuvien mielen tilojen takana. Suurempi tietoisuus omista ehdollistumisista ja olettamuksistamme johtaa myös myötätuntoon muita kohtaan – jopa niitä, jotka tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista.
Karma-jooga (epäitsekäs palvelu) keskittyy epäitsekkääseen toimintaan ja työskentelyyn.
Karma tarkoittaa kirjaimellisesti toimintaa, ja Karma Yogan polku sisältää sevan tai epäitsekkään palvelemisen (muille ihmisille, yhteisölle, perheelle tai pyhille henkilöille) keinona päästää irti kiintymyksestä ja oppia näkemään kaikkialla vallitseva henki – jopa näennäisesti erilaisissa ihmisissä ja eläimissä.
Bhakti-joogan (henkisen rakkauden jooga) käytäntöjä ovat mantrojen toisto, henkiset laulut ja henkisten opetusten jakaminen.
Henkisyys on yhtä kuin kuin sisäinen tietoisuus. Se on tila tai kyky havaita, tuntea tai olla tietoinen tapahtumista, mielenliikkeistä tai aistimuksista. Tällä tietoisuudentasolla tarkkailija voi vain havainnoida kokemukset ilman, että analysoi niitä tarkemmin tai antaa niiden herättää tunnereaktioita.