Kun olet oppinut meditoimaan, alat tutkia omaa mieltäsi ja löydät itsestäsi uusia ulottuvuuksia.
Tiedämme paljon fyysisestä kehosta, mutta entä mieli? Onko se olemassa? On. Se on itsenäinen kokonaisuus, vaikka se onkin vuorovaikutuksessa kehon kanssa. Esimerkiksi kun vatsasi kiristyy ollessasi ahdistunut, koet mielen ja kehon välisen yhteyden. Mieli on aiheena ilman muuta syvä ja monimutkainen, mutta meidän on ymmärrettävä yksi asia… mieli ei ole aivot.
Kun meditoit, kyky keskittyä ja nauttia meditaatiosta vaihtelee harjoittajien elämässä päivästä toiseen. Yhtenä päivänä meditaatio sujuu loistavasti, seuraavana päivänä vaikeammin. Mieli on elävä kokonaisuus, jolla on keho, terveys, ympäristö, kiinnostuksen kohteet, tavoitteet, kehitysvaiheet ja muut ominaisuutensa. Näiden asioiden tuntemus auttaa harjoittajia heidän sisäisissä ja ulkoisissa kamppailuissaan itsensä oivaltamisen polulla. Mielen mahdollisuudet ovat todellakin tutkittavissa, ja meillä on käytettävissä erinomaisia työkaluja.
Ananda Margan meditaatiojärjestelmä sisältää kuusi oppituntia:
- Ensimmäinen oppitunti (Iishvara pranidhana)
Mielen virtaus ohjataan kohti päämäärää soveltamalla henkilökohtaista mantraa, jota toistetaan tietyssä chakrassa (psyykkinen energiakeskus).
- Toinen oppitunti (Madhuvidya)
Siinä käytetään henkilökohtaista mantraa, joka auttaa luomaan kosmisen tunteen aina, kun suoritetaan mitä tahansa toimintaa.
- Kolmas oppitunti (Tattva dharana)
Keskittymisen tekniikka, joka vahvistaa mieltä ja valmistelee sitä muita oppitunteja varten.
- Neljäs oppitunti (Pranayama)
Hengitystekniikkaa käytetään hengityksen ja siten mielen hallintaan.
- Viides oppitunti (Cakra shodhana)
Cakra shodhana tarkoittaa kirjaimellisesti “chakran puhdistamista”. Tämä tekniikka puhdistaa ja vahvistaa eri keskuksiin liittyviä hermoja, rauhasia ja energiakanavia.
- Kuudes oppitunti (Dhyana)
Tämä on oppitunneista edistynein. Siinä käytetään hienovaraisia ajatuksia ohjaamaan mieli kohti Korkeinta.
Asianmukaisen tiedon ja henkilökohtaisen opastuksen avulla kuka tahansa voi päättää astua tälle polulle ja edistyä sen myötä luonnollisen kehityksen ja täyttymyksen tavoittelussa.