Ananda Marga Finland

ANANDA MARGA
Finland

Respond to truly living

Keho, mieli ja tietoisuus

Tämä artikkeli käsittelee joogan biopsykologiaa.

Ihmiskeho on biologinen koneisto.

Mieli hallitsee tätä kehon koneistoa pitämällä siihen suoraa yhteyttä ja vuorovaikutusta rauhasten, hormonien ja hermoston välityksellä. Tämä suhde on osa biopsykologian tiedettä. 

Ihmiskeho koostuu samoista viidestä peruselementistä kuin muu maailmankaikkeus. Kukin elementti on jakautunut ympäri kehoa, mutta sitä kontrolloi hallitseva ydin eli cakra. Cakrat ovat kuin mielen ala-asemia – kukin hallitsee omaa määriteltyä aluettaan. Ja aivan kuten mieli toimii suoraan aivojen kautta, cakrat toimivat fyysisten vastineidensa eli sisäeritysrauhasten kautta.

Jokaiseen cakraan liittyy tiettyjä mielen taipumuksia, joista käytetään sanskritin termiä vrtti. Nämä vaikuttavat rauhasiin ja niistä erittyviin hormoneihin – siis tunteisiin, fyysiseen käyttäytymiseen ja kehon eri järjestelmien toimintaan. Rauhaset ja niiden erittämät hormonit voivat myös vaikuttaa mieleen.

Joitakin esimerkkejä:

Muladhara cakra (selkärangan tyvessä) muodostaa kehon perustan ja antaa vakautta koko rakenteelle. Siihen liittyvät vrtit ovat ihmismielen perustaipumuksia: ne ovat kama (fyysinen kaipuu), artha (psyykkinen kaipuu), dharma (psyykkis-henkinen kaipuu) ja moksa (henkinen vapautuminen).

Svadhisthana cakra (sukuelinten tasolla) on yhteydessä lisääntymisrauhasiin. Toimiessaan tämä keskus antaa mielelle velvollisuudentuntoa, rationaalisuutta ja älykkyyttä. Sen puutteellinen toiminta voi aiheuttaa itseluottamuksen puutetta ja raakamaisia tapoja.

Manipura cakra (navan tasolla) on kehon lämmön ja energian keskus. Siihen liittyvistä rauhasista ja alarauhasista erittyvät hormonit aiheuttavat ujoutta, häpeää, kateutta ja melankoliaa (johtuen liiallisesta erittymisestä) ja toisaalta pelkoa (johtuen liian vähäisestä erittymisestä).

Anahata cakra, rintakehän keskellä, on rakkauden ja kaikkien korkeampien inhimillisten tarpeiden perusta. Jos tältä alueelta erittyy paljon hormoneja, silloin ihminen tuntee toivoa, rakkautta ja voimakasta kiinnostusta jotakuta kohtaan. Alieritys aiheuttaa ahdistusta, ylimielisyyttä ja tekopyhyyttä. Tämä cakra aktivoituu täysin sen jälkeen, kun sukurauhaset alkavat toimia.

Vishuddha cakra, kurkun kohdalla, antaa hyvinvoinnin ja itsevarmuuden tunteen. Riitaisuus ja epäjohdonmukainen käytös ovat seurausta siihen liittyvien rauhasten alierittämisestä.

Ajina cakrassa (kulmakarvojen välissä) mieli kehittää maallisten taipumusten hallintaa ja henkistä tietoa.

Sahasrara cakra sijaitsee päälaella. Ylimpänä keskuksena se säätelee sekä kehoa että mieltä ja siihen liittyy autuuden tunne.

Lisätietoa aiheesta löytyy oheisesta videosarjasta, siinä on myös suomenkieliset tekstitykset:

Biopsychology of Yogahere.

Aiheeseen liittyvää

Juhannus 2023

Kutsumme sinut lämpimästi juhannustapahtumaan Forssan lähellä sijaitsevan Kreivilän kauniissa luonnossa. Juhannuksen jooga- ja meditaatioretriitti 23 – 25.6.2023 * Tarinoita nuotiolla järven rannalla* Mantralaulua luonnon keskellä*

Mitä Ananda Marga tarjoaa?

Paremman elämän tavoitteleminen on ihmisen perusolemuksessa. Me haluamme vahvistaa ja ylläpitää fyysistä hyvinvointiamme, tyydyttää mielemme haluja ja etsiä pysyvämpää onnen lähdettä. Ananda Marga edustaa alkuperäistä

Tietoisuus ja opiskelu

Tietoisuus on tila tai kyky havaita, tuntea tai olla tietoinen tapahtumista, esineistä tai aistimalleista. Tällä tietoisuustasolla tarkkailija voi vahvistaa aistitiedot ilman, että se välttämättä merkitsee

Luokat